Meervoudige intelligentie

De theorie van de meervoudige intelligentie is ontwikkeld door Howard Gardner. Hij onderscheidt acht verschillende soorten intelligentie:

  1. verbaal-linguïstische intelligentie
  2. logisch-mathematische intelligentie
  3. visueel-ruimtelijke intelligentie
  4. muzikaal-ritmische intelligentie
  5. lichamelijk-kinesthetische intelligentie
  6. naturalistische intelligentie
  7. interpersoonlijke intelligentie
  8. intrapersoonlijke intelligentie

Deze intelligenties zijn stuk voor stuk in iedereen aanwezig. De ene intelligentie is bij de ene persoon zichtbaarder en de andere intelligentie bij de ander. Je kunt het zien als manieren van leren die jou lekker liggen of juist niet. Je hebt bijvoorbeeld de neiging om je huiswerk samen met een vrien(din) te doen, omdat het voor jou werkt om met iemand over de stof te praten (interpersoonlijke intelligentie). Of je kunt juist uren nadenken over wat de stof voor jou betekent, wat je er van vindt en wat je er bij voelt (persoonlijke intelligentie).
In het coachingtraject ontdek je welke intelligenties jij het meest gebruikt en welke intelligenties jouw voorkeur hebben. Je krijgt inzicht in jouw manieren van leren. Door dit bewustwordingsproces leer je beter keuzes maken en doelen stellen met betrekking tot de manier waarop jij je leerstof aanpakt. Je kunt er voor kiezen intelligenties waar je al gebruik van maakt, bewuster en in meer verschillende situaties toe te passen. Je kunt er ook voor kiezen intelligenties die je nog niet vaak gebruikt hebt, uit te proberen om te kijken of je ze verder wilt ontwikkelen.

Leuk als je dit deelt!